Călătorii spirituale
Bucovina este recunoscută pentru mănăstirile sale, iar Țara Dornelor continuă această călătorie spirituală prin păstrarea și promovarea tradițiilor religioase, manifestate prin lăcașuri de cult deosebite și obiceiuri care adâncesc relația spirituală a comunității.
Aici, vizitatorii pot descoperi nu doar mănăstiri istorice și biserici vechi de sute de ani, dar și o viață spirituală vibrantă, ce păstrează viu tezaurul cultural și religios al Bucovinei.
Ținuturile Țării Dornelor înglobează pagini de istorie, tradiții și obiceiuri străvechi, monumente unice și meșteșuguri specifice, care atestă o permanență spirituală și istorică a locuitorilor acestor meleaguri. Zona este presărată pe toată întinderea ei cu biserici și mănăstiri, iar fie că vorbim despre spațiul rural din teritoriul OMD Țara Dornelor, fie că ne îndreptăm atenția către mediul urban din regiune.
Vizite spirituale
- Vatra Dornei
- Broșteni
- Crucea
- Ciocănești
- Dorna Arini
- Dorna Candrenilor
- Iacobeni
- Panaci
- Poiana Stampei
- Șaru Dornei
Biserica “Nașterea Maicii Domnului”
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Vatra Dornei, construită în 1905 de comunitatea germană ca biserică luterană, este unul dintre cele mai vechi locașuri de cult din Țara Dornelor. În 1947, biserica a fost preluată de comunitatea ortodoxă și, între 1984 și 1993, a fost extinsă și reamenajată în stil moldovenesc, dobândind forma sa actuală.
Biserca de la Negrești
Biserica “Sfântul Ilie” din Vatra Dornei a fost construită în 1908 de comunitatea greco-catolică ruteană. După desființarea cultului greco-catolic rutean în România în 1952, biserica a trecut în folosința comunității ortodoxe, fiind reparată și modernizată în a doua jumătate a secolului al XX-lea și la începutul secolului al XXI-lea.
Biserica din lemn Sfântul Nicolae
Cunoscută și sub denumirea de Biserica muzeu „Ion Creangă”, datează din anul 1779. Construită din lemn de brad cu întărituri din lemn de tisă și cuie forjate de meșteri fierari. În trecut a avut dublu rol, de biserică parohială și școală. Astăzi, lăcașul de cult găzduiește câteva exponate muzeale cu o vechime de peste 200 de ani, printre care se remarcă icoane pictate pe lemn de către renumiții pictori precum Grigorescu și Tonița. Biserica este declarată monument istoric.
Mănăstirea Peștele cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cotârgași
Mănăstirea Peștele din Cotârgași, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost construită în anul 1994. Construcția este realizată din bârne de lemn pe fundație de piatră prinsă în ciment, are formă de cruce și este compartimentată în altar, naos, pronaos și pridvor închis, iar interiorul bisericii este tencuit și pictat.
Mănăstirea Rarău
Conform tradiției, în secolul al XV-lea, cuviosul Sisoe a ridicat o sihăstrie pe Muntele Rarău. După detronarea lui Petru Rareș în 1538, soția sa, Elena, alături de copii, s-au refugiat pe Rarău, fiind protejați de călugări. În semn de recunoștință, Petru Rareș a construit o nouă biserică, rezultând înființarea Schitului Rarău pe locul fostei sihăstrii Dodu. Aproape de altitudinea de 1400 de metri, se află două biserici: una veche, din vremea lui Petru Rareș, și una nouă, sfințită în anul 2000.
Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului
Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna-Arini se remarcă prin unicitatea sa, fiind construită integral din lemn. Un aspect distinctiv al complexului este clopotnița din lemn, care se înalță la 60 de metri. Montarea acoperișului clopotniței a necesitat intervenția unui elicopter. Clopotnița adăpostește 24 de clopote, dintre care cel mai mare cântărește 5 tone.
Schitul „Sfinții 12 Apostoli”
Schitul „Sfinții 12 Apostoli”, situat la 1.600 de metri altitudine în Munții Călimani este adesea vizitat de turiștii care se îndreaptă spre Rezervația geologică „12 Apostoli”. În 2023, au fost efectuate reparații în cadrul schitului și amenajat drumul până la mănăstire.
Biserica de lemn cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe
Înființarea parohiei Iacobeni a avut loc în biserica de lemn ridicată în 1817, care a funcționat inițial ca prima biserică parohială. În perioada 1817-1818 s-a construit biserica ortodoxă de lemn, amplasată pe malul drept al râului Bistrița, pe o colină unde se află astăzi cimitirul bisericii.
Mănăstirea “Sf. Panteliom” Mestecăniș
Gheorghe Tomoioagă, primar în acea perioadă al orașului Iacobeni, a avut o mătușă care a dorit să devină maică la mănăstire, dar nu și-a putut împlini visul din cauza perioadei comuniste. Înainte de moarte, ea și-a exprimat dorința ca terenul său să fie donat pentru construirea unui metoc al Vladimireștilor, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza distanței și a apartenenței la altă eparhie. Nepotul ei a inițiat construirea mănăstirii pe acel teren, obținând binecuvântarea necesară și construind-o până în 1999.
Mănăstirea Piatra Tăieturii
Mănăstirea Piatra Tăieturii este un așezământ monastic situat la altitudinea de 1700 de m pe versantul vestic al Culmii Piatra Tăieturii din Munții Bistriței.La început a fost un schit înfiinţat de ieromonahul Iosif Achirilei. Cum însuşi ctitorul ei mărturiseşte în istoricul mănăstirii, sfinţirea a fost făcută la 8 septembrie 1933, de Naşterea Maicii Domnului, de către mitropolitul Bucovinei, Nectarie Cotlaciuc. De câţiva ani, s-a reînfiinţat schitul din vârful muntelui Piatra Tăieturii.
Mănăstirea ”Adormirea Macii Domnului” din Catrinari
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Catrinari se află pe Muntele Păltiniș, la o altitudine de 1.426 de metri și este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Țara Dornelor. Lăcașul de cult are o particularitate care îl diferențiază prin catapeteasma din marmură albă de o frumusețe deosebită.
Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”
Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din satul Panaci este un edificiu impunător construit din rocă vulcanică. Cunoscută sub numele de „Catedrala Munților”, se remarcă prin detaliile sale arhitecturale și frumusețea frescelor care o împodobesc atât la interior, cât și la exterior.
Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Biserica de lemn din Poiana Stampei este un lăcaș de cult cu o poveste aparte, construită între 1883 și 1885 în satul Poiana Stampei, comuna omonimă din județul Suceava. Această biserică, dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, se remarcă prin unicitatea sa, fiind singura biserică din lume ridicată în cinstea căsătoriei dintre fiul împăratului Rudolf și Stefania de Belgia.
Parohia Sf. Mare Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir
În incinta Bisericii Sfântul Dimitrie, construită între anii 1854 și 1856, se găsește Monumentul Troiței. Acest monument este dedicat memoriei fiilor comunei care au căzut la datorie în timpul razboiului reîntregirii neamului și a independenței statului român (1916 – 1918).
Bisericia „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Gura Haitii
Încă din perioada interbelică, s-a simțit necesitatea construirii unei biserici în satul de munte Gura Haitii, dar proiectele inițiale au fost întrerupte de evenimentele istorice dificile, precum Primul Război Mondial și perioada comunistă. Dorința comunității a fost îndeplinită începând cu anul 2007, când s-au început demersurile de construire a lăcașului de cult, biserica fiind finalizată în 2023.