FOLLOW US:

Top

ȘARU DORNEI

Turiștii internaționali care descoperă minunata mini-depresiune Şaru Dornei sunt captivați de frumusețea ei și o numesc adesea “Tirolul românesc”, fiind impresionați atât de climatul său pitoresc, cât și de ospitalitatea inegalabilă a localnicilor.

Localnicii din comuna Şaru Dornei, păstrători ai unui stil de viață autentic, încă păstrează tradițiile străvechi. Aici, meșteșugurile uitate în alte regiuni găsesc un nou rost, fiind adânc înrădăcinate în viața de zi cu zi. Încondeierea ouălor de Paști, arta fierăriei, traiul păstorit și prepararea tradițională a brânzeturilor sunt doar câteva exemple ale acestor activități îndrăgite de comunitatea locală.

În memoria locurilor au rămas întipărite nume de haiduci şi eroi, printre care cele ale celebrului Grigore Pintea, căpitan de oaste şi haiduc, care au inspirat legende locale despre eroism și curaj. Pe urmele lor pot călca astăzi călătorii și iubitorii de drumeţie sau de turism ecvestru, care își doresc să descopere farmecul pădurilor şi munţilor din Şarul Dornei.

Tur virtual

Comuna Șaru Dornei, atestată istoric în documente scrise din anul 1630, se găsește în inima străveche a Țării Dornelor. Cu toate acestea, exsită dovezi că a fost locuită cu mult timp înainte de sosirea răzeșilor. Comuna reprezintă nu doar o localitate cu o istorie străveche, ci și un loc în care trecutul și prezentul se întrepătrund, iar comunitatea continuă să-și păstreze caracterul unic, contribuind la bogăția diversității culturale și istorice a Țarii Dornelor.

Aflată la granița apuseană a Bucovinei și ocrotită cu grijă de masivul Călimani, Comuna Șaru Dornei a luat ființă, în forma actuală, în 1968, prin unificarea a două comune, Șaru Dornei și Neagra Șarului.

Aici natura este parte integrată a vieții cotidiene. Fiecare vale ascunde povești și tradiții îndelungate, iar fiecare colț de peisaj încântă călătorul în căutare de frumusețe autentică și liniște interioară.

Istoria localităților dornene, incluse în Țara De Sus a Moldovei, începe să se despartă pe plan social, economic și cultural. Acest lucru se datorează faptului că locuitorii din Bucovina au intrat sub ocupație habsburgică, în timp ce Neagra Șarului a rămas sub administrația moldovenească. Astfel, comuna cuprinde în hotarele sale terenuri care au făcut parte din Moldova, Bucovina și Transilvania.

Satul Neagra Șarului este centrul administrativ al comunei, adăpostind sediul autorităților locale, poliția, dispensarul și școala generală cu 8 clase. Comuna este organizată administrativ în 7 sate, limitată la est de Cheile Zugrenilor și deschizându-se la vest.

Comuna Șarul Dornei este bogată în legende, tradiții și povești ale oamenilor destoinici care au pășit pe aceste meleaguri. Legată strâns de legendele locului, comuna și-a primit numele, se spune, în urma unei povești triste de iubire în care Dragoș Vodă, descălecătorul Moldovei, mergând pe șirul  de oi (Șaru Dornei) al frumoasei sale Dorina, a trăit cea mai neagră zi (Neagra Șarului) când, confundând-o cu o căprioară pe care o vâna, și-a ucis iubita.


Suprafața comunei

18.000 ha


Altitudine medie

900-950 m


Distanță până în Vatra Dornei

17 km


Vecini

Nord


Localități componente

Șaru Dornei
Neagra Șarului
Gura Haitii
Sărișor
Plaiu Șarului
Sărișoru Mare
Șaru Bucovinei


Acces

Accesul în comuna Şaru Dornei se realizează exclusiv pe cale rutieră. Drumul județean DJ 174 străbate comuna și vine de la Vatra Dornei, intră în comună prin satul Plaiul Șarului, străbate parțial satul Șaru Dornei și merge spre comuna Panaci.


Reţeaua hidrografică

Râul Bistriţa, care străbate comuna de la vest la est pe o porţiune de 17 km şi râul Neagra, care străbate comuna de la sud – vest la vest (este graniţa dintre comuna Dorna Arini şi Municipiul Vatra Dornei)


Parcul Național Călimani

Moara Băuca

Tinovul Mic Șaru Dornei

Megaliții de la Gura Haitii

Rezervația 12 Apostoli

Rezervația de jnepeniș ``Pinus Cembra``

Biserica Sfântul Dimitrie, din Șaru Dornei veghează comuna de pe dealul aflat la intersecția dintre Șaru Dornei și Neagra Șarului.

Festivalul Bujorului de Munte – Neagra Șarului (final de iunie)

Adresă Primărie

str. lorem ipsum dolor

Telefon Primărie

+40 230 123 456

Text Info

lorem ipsum dolor

Text Info

lorem ipsum dolor

Text Info

lorem ipsum dolor

Evenimente

2024

Contactați-ne

    Cazare și masă

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.